Casa Nova de Sant Miquel

La Casanova de Sant Miquel és una masia del segle XIX que ha estat restaurada fa pocs anys per habilitar-hi un allotjament rural. La casa estava construïda aprofitant un talús natural, que cobria parcialment les façanes de mestral i gregal i que van deixar-se al descobert en la darrera intervenció. En aquest moment, també va alçar-se la coberta i van fer-se noves obertures, a més d'afegir-se brancals de maó a les ja existents. La portalada que donava accés al pati també va centrar-se en el mur.

És un edifici de planta rectangular que s'estructura en tres crugies. Consta de planta baixa, pis i golfes i té la coberta a dos vessants amb el carener perpendicular a la façana. El frontis es composa segons tres eixos d'obertures amb llinda de fusta i brancals ceràmics. Aquesta tipologia d'obertures s'ha reproduït a la resta de façanes, on estan disposades de forma aleatòria. Davant la façana principal hi ha un pati tancat pels cossos annexes, amb accés des d'una portalada situada a garbí. A l'interior s'hi conserva la cuina amb la llar de foc i el forn de pa. La cuina nova es va habilitar en el lloc de l'antic celler, on hi havia tines revestides amb rajoles ceràmiques vidriades. El parament dels murs és de pedra lligada amb argamassa, sense revestir. Davant la façana de gregal, on s'ha obert el nou accés, hi ha un fantàstic exemplar de noguera.

Patrimoni cultural diba
Casanova de Sant Miquel.pdf
Documento Adobe Acrobat [487.7 KB]

Ubicació

 

Comarca: Vallès Oriental
Lloc/Adreça: Camí de la riera d'Avencó
Emplaçament Abans d'arribar al pont de Picamena, seguir el camí a l'esquerra
Coordenades:

Latitud: 41.78528
Longitud: 2.28641
UTM Est (X): 440704
UTM Nord (Y): 4626183

Classificació

Àmbit: Patrimoni immoble
Tipologia
Edifici
Estil / època: Contemporani
Popular
Segle
XIX
Estat de conservació
Bo
Protecció
Inexistent
Número inventari Generalitat i altres inventaris
IPA 28346
Accés
Fàcil
Ús actual: Residencial
Titularitat
Pública
Titular: Diputació de Barcelona. Rambla de Catalunya, 126. 08008 Barcelona
 
 

Bibliografia

Catàleg de Masies i Cases Rurals d'Aiguafreda. Ajuntament d'Aiguafreda, 2010.
Inventari del Patrimoni Arquitectònic del Parc del Montseny. Servei del Patrimoni Arquitectònic Local. Diputació de Barcelona.
Inventari del Patrimoni Cultural Immoble de Catalunya. Patrimoni Arquitectònic. Aiguafreda (Vallès Oriental). Departament de Cultura i Mitjans de Comunicació. Generalitat de Catalunya.
Pla Especial de Protecció del Medi Natural i del Paisatge del Parc del Montseny. (2008).Inventari del Patrimoni Construït del Montseny. Àrea d'Espais Naturals. Diputació de Barcelona.
SOLDEVILA, J. (dir.) (1998). Aiguafreda: 1100 anys d'història. Aiguafreda: Ajuntament d'Aiguafreda.

https://patrimonicultural.diba.cat/index.php/municipi/aiguafreda